Vrijednosti koje život znače

Ako je naše tijelo prijevozno sredstvo koje nam  omogućuje da dođemo od točke A do točke B, onda su vrijednosti gorivo koje ga pokreće da bi uopće krenuli na put i došli do odredišta.

Vrijednosti su unutarnji principi prema kojima mjerimo važnost stavova, mišljenja i ponašanja, kako naših tako i osoba iz naše okoline.

Svi imamo duboko usađene vrijednosti koje smo dobili odgojem ili vlastitim iskustvima, i one definiraju našu svakodnevicu i prema kojima definiramo dobro i loše. Vrijednosti koje smo osvijestili su one koje nam pomažu preživjeti i na temelju kojih donosimo svjesne odluke i lako se uklapamo u društvo. One vrijednosti koje gajimo, a nismo ih svjesni, vladaju našim životom i nerijetko nas dovode u situacije u kojima se osjećamo loše i ne možemo iz njih izaći.

Jeste li se ikad našli u situaciji da je neka osoba duboko uvjerena da je u pravu i nikako ne želi sagledati stavove druge strane ili dati priliku da se stvari pokušaju napraviti drugačije? To je osoba koja je uvjerena da su isključivo njezine vrijednosti važne i nije u mogućnosti sagledati vrijednosti drugih osoba. I najčešće toga nije ni svjesna.

Kada živimo život u skladu s našim vrijednostima osjećamo se ispunjeno i sretno. A kada se naše vrijednosti ne poštuju, to može biti izvor velikih frustracija. Bez obzira bili mi svjesni svojih vrijednosti ili ne, one i dalje postoje. Kada ih osvijestimo i živimo život i donosimo odluke u skladu s njima, lakše ćemo postići dobre odnose i generalno zadovoljstvo.

Dok god živimo svoje vrijednosti, osjećat ćemo se sretni, ponosni i ispunjeni. No, isto tako, ako naše vrijednosti netko ne poštuje ili se nađemo u okolini koja gaji drugačije vrijednosti, lakše ćemo to prepoznati i donijeti odluku s skladu sa tim saznanjima. Ponekad smo spremni odstupiti od svojih vrijednosti, no bitno je prepoznati to i prihvatiti cijenu koju takva odluka donosi. Biti “svoj na svome” nije nužno definicija prostora…

Članak je u originalu objavljen na portalu Inkubator sreće 22.11.2019.
Autorica članka Dina Balić